Климатици

Климатизацията

klimatichni sistemi daikin

Климатизацията

Една история, която влезе в историята. Откакто хората строят жилища те търсят начини да ги охлаждат през лятото и да ги затоплят през зимата. Икономистът Торщайн Веблен е казал, че “нуждата е майка на изобретението.

Историята на климатизацията

С настъпването на лятото, с нарастващи температури и непоносима влажност, милиони хора се обръщат към едно откритие и изобретение: климатика. Това устройство, което хората активират с лекота, е сложна електромеханична система. Той е крайният продукт на почти столетие техническо развитие в областта на охлаждането, термодинамиката, контрола и енергийната ефективност.

През 2000 г., според проучване сред Асоциацията на американското инженерно дружество (ASME), климатизацията и охлаждането са едно от 10-те най-големи постижения на машинното инженерство през 20-ти век. Поглед назад Климатичните системи обаче не са изобретени за една нощ. Тяхното развитие изминава дълъг път и включва много изследователи през годините.

Още древните египтяни са се занимавали с въпроса за охлаждането. Те закачали влажни кърпи и тръстики пред прозорците и вратите. Когато вятърът духал през влажните материали, въздухът в къщата се охлаждал. След това римляните използват известните си акведукти, за да циркулират прясна вода през вътрешни тръби, които изпаряват водата и охлаждат въздуха. През 1758 г. Бенджамин Франклин и Джон Хадли откриват, че изпарението на летливи течности като алкохол може да охлади обект, докато водата замръзне. Уилис Кариеър изобретява първата машина за охлаждане на въздуха през 1902 г. Идеята се основава на намотки, които издухват хладния въздух с помощта на вода и в същото време извличат влагата, за да контролират влажността на помещението.

Няколко години по-късно, през 1924 година е основана Daikin. Японската компания днес обръща внимание на много нововъведения: от първите опаковани климатици и термопомпи през 50-те години на миналия век до първите мулти сплит системи през 60-те години, до въвеждането на VRV през 1982 г. Оттогава насам Daikin оформя индустрията и продължава да определя напредъка днес.

Интелигентна красота

В миналото основната цел на климатиците беше функционална, да охлаждат помещенията. В днешно време климатиците са станали част от интериорния дизайн. Изискванията са се увеличили, което налага като стандарт интегрирането на домашната автоматизация, интелигентната работа, енергийната ефективност и управлението през Wi-Fi. Новият монтиран на стената климатик Daikin Stylish има всичко. Верен а на името си, тази елегантен уред допълва интериора, като същевременно предлага изключителна производителност и ефективност. “Моето желание беше да намеря начин да интегрирам климатичните системи в дизайна на съвременните къщи“, казва Наоки Сакай, дизайнерът на Stylish. Уредът достига A +++ както за отопление, така и за охлаждане.

С помощта на сензора „мрежово око“, климатичната система измерва повърхностната температура на помещението и я регулира в случай на отклонения. Благодарение на комфортните въздушни потоци, моделът осигурява приятен климат в помещението. Специално разработените филтри събират частици, алергени и миризми, оставяйки въздуха на стаята идеално чист. Всичко това може да се контролира само с едно кликване през приложението на Daikin Online Controller – отвсякъде, по всяко време.

Значението на климатизацията

Авторът на научната фантастика Робърт Хейнлийн го е казал толкова добре “Климатът е това, което очаквате, а времето е това, което получавате”. Това завършва кръга. Както бе споменато по-горе: нуждата е майка на изобретението. Кой би помислил, че 1902 г. ще може да контролира времето?
Никой. Но сега е възможно. Много неща се промениха оттогава, но едно нещо остана същото: климатикът е това, което хората използват, за да гарантират, че получават онова, което очакват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *