Климатици

Какво е BTU?

какво е BTU при климатиците

Какво е BTU при климатиците?

BTU се използва за измерване на количеството топлина от 1956 година, равно на 1055 джаула или 252 грама калории. Някои производители използват именно тази система при наименованието на моделите си, докато други използват отдаваната мощност в режим охлаждане, например 3.50 kW, което се е превърнало в нарицателно за “климатик 35-ца”. Това може да обърка човек, който си няма понятие от спецификите на различните производители. Казано накратко:

В таблицата е показано коя мощност на климатик за приблизително какъв обем помещение е подходящ.

Мощност BTU Мощност W/h Обем помещение кубатура
5 000 1446 32
7 000 2052 40
9 000 2639 52
10 000 2942 60
12 000 3519 70
13 000 3812 74
14 000 4105 80
18 000 5278 104
24 000 7038 140
30 000 8797 160

 

7 000 BTU = 2.0 kW или климатик 20-ка.
9 000 BTU = 2.5 kW или климатик 25-ца.
12 000 BTU = 3.5 kW или климатик 35-ца.
14 000 BTU = 4.2 kW или климатик 42-ка.
16 000 BTU = 4.5 kW или климатик 45-ца.
18 000 BTU = 5.0 kW или климатик 50-ка.
24 000 BTU = 7.1 kW или климатик 71-ца.
30 000 BTU = 8.0 kW или климатик 80-ка.

Какво означава BTU?

BTU идва от British Thermal Units или Британска Топлинна Единица. 1000 BTU/h е приблизително 0,293 kW/h. 1 BTU е количеството топлина необходимо, за да се повиши температурата на 1 паунд, което е 0.45 кг вода, с 1° по Фаренхай, равняващи се на 0.56° по Целзий.

BTU ( Британска Топлинна Единица) е извън системна мярка за количество енергия. 1000 BTU/h е приблизително 293 W. На някои места се пише в джауа (J). В продуктовите си листи, производителите обикновено предлагат климатиците с климатични мощности измерени в BTU. От това са добили популярност „деветки”, „дванадесетки” и т.н. BTU. Един климатик с 9000 BTU мощност е достатъчен за охлаждането на стая 15 – 18 квадрата.

Правилото тук е климатикът да превъзходжда с до 20-30% от възможностите му за оптимално охлаждане на съответното помещение, защото така по този начин той се натоварва по-малко и съответно животът му се увеличава. Не бива да си купим климатик, който ще работи постоянно на 100% от възможностите си и няма да може да се справя с климатизацията, защото така рискуваме да го повредим.

Сложен избор за мерна единица, много различна от джаула, с който сме свикнали да работим в България. Това е така, защото BTU традиционно се използва в Американския стандарт, характерен и за Канада и всички бивши британски колонии. Тя съществува като стандарт още от 1893 година.

Британската термална единица или BTU представлява енергийна единица. Това е приблизителната енергия, необходима за загряване на един паунд вода с 1 градус по Фаренхайт. 1 BTU = 1055 джаула, 252 калории, 0,293 ватчаса или енергията, освободена при изгаряне на един ват. 1 ват е приблизително 3,412 BTU на час.

BTU често се използва като отправна точка за сравняване на различни горива. Въпреки че са физически стоки и са съответно количествено измерени, като например по обем, те могат да бъдат преобразувани в BTU, в зависимост от съдържанието на енергия или топлина, присъщо на всяко количество. BTU като мерна единица е по-полезна от физическата величина поради присъщата стойност на горивото като енергиен източник. Това позволява много различни стоки с присъщи енергийни свойства да се сравняват и контрастират; например един от най-популярните е природен газ към нефт.

BTU може да се използва и прагматично като отправна точка за количеството топлина, което уредът генерира. Колкото по-висок е BTU рейтингът на уреда, толкова по-голям е капацитетът на отопление. Що се отнася до климатизацията в домовете, въпреки че климатиците са предназначени за охлаждане на домовете, BTU на техническия етикет се отнасят за това колко топлина може да отстрани климатикът от съответния заобикалящ въздух.

Защо наричаме климатиците 9-ка, 12-ка, 18-ка

BTU и размер и височина на тавана

Очевидно една стая или къща с по-малка площ с по-къси дължини и ширини изисква по-малко BTU за охлаждане/затопляне. Обемът обаче е по-точно измерване от площта за определяне на използването на BTU, тъй като височината на тавана се взема предвид в уравнението; всеки триизмерен кубичен квадратен фут пространство ще изисква определено количество използване на BTU за съответно охлаждане/затопляне. Колкото по-малък е обемът, толкова по-малко BTU са необходими за охлаждане или нагряване.

BTU и състояние на изолацията

Топлоизолацията намалява топлопреминаването между обекти в топлинен контакт или в обхвата на радиационно въздействие. Когато изолацията на помещението е добра, нуждата от по-висока стойност на BTU намалява.

Като цяло по-новите домове имат по-добра изолационна способност от по-старите, поради технологичния напредък, както и по-строгия строителен кодекс. Препоръчително е остарялата изолация да се надстрои. Така не само ще подобрите комфорта на дома си, но и ще помогнете на работата на климатика (което ще доведе до по-ниски сметки за комунални услуги). Също ще повишите стойността на Вашата къща или апартамент.

R-стойността е често използвана мярка за термично съпротивление или способност на топлината да се прехвърля от горещо към студено чрез материали и тяхното сглобяване. Колкото по-висока е R-стойността на даден материал, толкова по-устойчив е на топлопреминаване. С други думи, продуктите с по-висока R-стойност са по-добри в изолацията, но те обикновено са и по-скъпи.

Прозорците имат по-ниско термично съпротивление от стените. Следователно стаята с много прозорци е много вероятно да има лоша изолация. Когато е възможно, опитайте се да инсталирате прозорци с двоен стъклопакет, за да подобрите изолацията.

Очевидно размерът и пространството на къщата или стаята, височината на тавана и условията на изолация са много важни при определяне на количеството BTU. Но има и други фактори, които трябва да имате предвид:

 

BTU и броят на обитателите

Тялото на човек разсейва топлината в заобикалящата атмосфера, което изисква повече BTU за охлаждане и по-малко BTU за затопляне на стаята.

Опитайте се да поставите кондензатора на климатика от най-сенчестата страна на къщата, която обикновено ще бъде северно или източно от нея. Ако кондензаторът е изложен на пряка слънчева светлина, той ще работи по-усилено, поради по-високата температура на околния въздух. Затова и климатикът Ви ще консумира повече BTU.

Поставянето на кондензатора в по-сенчеста зона не само ще доведе до по-голяма ефективност, но ще удължи живота на оборудването. Можете да опитате да поставите сенчести дървета около външното тяло. Имайте предвид обаче, че кондензаторите също изискват добър заобикалящ въздушен поток за най-добра ефективност. Уверете се, че съседната растителност не блокира въздушния поток на уреда.

BTU и размер на кондензатора на климатика

Дори да не предполагате, ако изберете прекалено голям климатик, това може да съкрати живота му. От друга страна, ако уредът е твърде малък, той ще работи твърде често през целия ден, като също се претоварва до изтощение, защото не се използва ефективно по предназначение.

Таванните вентилатори могат да помогнат за намаляване на използването на BTU чрез подобряване на циркулацията на въздуха. Всеки дом или стая може да бъде жертва на мъртви точки или специфични зони на неправилен въздушен поток. Това може да бъде задният ъгъл на хола зад диван, банята без отдушник и голям прозорец или пералното помещение. Термостатите, поставени в мъртви точки, могат неточно да управляват температурите в домовете. Вентилаторите могат да помогнат за равномерното разпределение на температурата в цялата стая или къща.

BTU и  цвета на покрива

Това също може да повлияе на използването на BTU. По-тъмната повърхност поглъща повече лъчиста енергия от по-светлата. Дори мръсните бели покриви (с забележимо по-тъмни нюанси) в сравнение с по-новите, по-чисти повърхности водят до забележими разлики.

BTU и намаляване на ефективността на нагревателя или климатика с времето

Подобно на повечето уреди, ефективността на нагревателя или климатика намалява с времето. Не е необичайно един климатик да губи 50% или повече от ефективността си, когато работи с недостатъчно течен хладилен агент.

Как да изберем климатик спрямо BTU

Важно е да вземем предвид особеностите на помещението, като квадратура на стая, положение на помещението, наличието на външна или вътрешна изолация, вид на дограмата, както и подовата настилка. Всички тези фактори, поотделно може да изглеждат сравнително незначителни, но когато се съберат доста бързо се натрупват като влияние.
Ако стаята, за която купувате климатик е северна, това означава, че получава малко слънце през деня и следователно е по-студена от другите. Подобни помещения изискват повече мощност и разход на енергия, за да се поддържат топли, за това и за тях се избират една идея по-мощни уреди, или пък се инвестира в изолация, 3-камерна дограма и по-мощен климатик. Важно е и да се вземе предвид обемът на помещението, който се измерва в кубични метри и има директно отношение към количеството въздух в едно помещение.
За да разберете дали избраният от вас климатик е достатъчно мощен да затопли помещението, е важно да се обърне внимание на неговото БТУ (BTU – Британски термични единици). Както можете да видите на сайта на Topair.bg, много производители на климатици избират да обозначат мощността на техните електроуреди с BTU, което е мерна единица за мощност.
Във Великобритания използват паунд като мерна единица и всъщност затоплянето на 1 паунд, около 0,45 кг вода, с 1 градус по Фаренхайт, равносилно на 0,56 градуса по Целзий, е всъщност 1 BTU. В контекста на мощност, BTU повишава топлината в помещението, като за да се постигнат желаните градуси в помещението е необходима значително повече енергия. За да излезем от теоретичното и да навлезем в практическото, 1000 BTU/h е равно на 0.293 kWh, което по сегашна тарифа на ЧЕЗ за дневна енергия е равно на около 8-9 стотинки за 1 час работа при тази мощност.

Как се изчислява кубатура на стая

Обемът на помещението, се смята като се вземе квадратурата на пода и се увеличи по височината на помещението. Важно е също така да знаете как се смятат квадрати, тъй като те също са в основата на сметката на кубатурата на помещение. При стая с размер от 4м дължина и 5м широчина получаваме 20м2.
От там, ако вземем едно помещение с квадратура от 20-25 м2 и увеличим по средностатистическата височина на една стая в България (2.6м), то имаме грубо около 60 м3 помещение. Всеки климатик, освен разход на енергия, има и изходяща енергия. За да се затопли 1м3 площ са нужни средно 65W изходна енергия. Ако се вземат тези стойности и се умножат по примерното ни помещение (60м3) имаме 60м3х65W = 3900W, което се равнява на приблизително 4 kWh нужна енергия.
Изключително съществено е да правим разлика между нужната мощност за отопление на пространството и реално изразходваната от климатичния уред. Климатиците са енергийно ефективни за отопление или охлаждане, тъй като консумират 3-5 пъти по-малко електричество от конвенционен нагревател.
Това означава, че спрямо примера по-горе, ако за отоплението на около 20-25 квадрата стая е нужна 4 kWh електроенергия, то климатикът, способен да генерира такава енергия, би харчил не повече от 1 kWh ток. Съвременните климатици изразходват от 0,6 до 1 kWh електроенергия в процес на отопление или охлаждане, като цифрата варира в зависимост от коефициента на енергийна ефективност. ю
От друга страна тези климатици са способни да генерират 3-4-5 kWh енергия, която да загрява или охлажда самото помещение. Това обяснение е свързано с факта, че отоплението с климатици е икономично, тъй като за сравнение една духалка няма как да отопли подобно помещение, а разходът й е 2 kWh (двойно повече от климатика).
Един конвектор, нужен за отоплението на стая с 20-25 квадрата, би харчил 2-2,5 kWh, което е до 3 пъти повече от климатика, спрямо посочените технически данни на съответните марки.

Какво е параметър СОР Coefficient Of Performance

Един от най-често срещаните параметри на климатиците е параметъра COP.
Това съкращение идва от английския термин Coefficient Of Performance. На български език това се превежда като коефициент на трансформация и означава каква енергия ( при климатиците най-често електрическа) е използвана и каква е придобита. Този коефициент се отнася само, кагато климатика работи в режим на отопление. В режим на охлаждане има друг коефициент и той е по-малък защото при отопление загубите на компресора ги получавате като топлина, докато при охлаждане тази топлина изобщо не ви е необходима. Най-често споменавания параметър на съвременните климатици е въведен благодарение на закона за енергийната ефективност. Този закон е следствие на срещата в Киото и неговото действие свършва през 2010 година, когато влиза в сила новия закон за енергийната ефективност.
Този закон отново много силно влияе върху параметрите на произвежданите климатици и даже се очаква тази регулация да накара производителите допълнително да подобрят качествата на произвежданите продукти. С влизането в сила на новия закон за енергийна ефективност през 2010 година, параметъра COP да отпадне като критерий за измерване на енергийната ефективност при климатици и ще бъде въведен друг, по съвременен критерий отразяващ енергийната ефективност на годишна база.
Този закон е следствие от международни договорки за намаляване на парниковите газове и се очаква да започне да действа в Европейския съюз през 2010- естествено България също изпълнява постигнатите договори на тази база. Коефициента е много важен показател, но понякога може малко неточно да определи реалната ефективност на даден климатик, тъй като неговата стойност силно зависи от външната и вътрешната температура, както и от влажността на въздуха, а дадените стойности отговарят само за едни точно определени условия, които в реална работа рядко се получават. При тези условия дадена машина може и да е по-добра от друга, но в реални условия това да не е така и единствено сервизни специалисти занимаващи се с климатици, които имат достатъчно наблюдения могат точно да определят до каква степен дадена машина е за препоръчване пред друга.
Този проблем ще бъде отстранен за продаваните климатици през 2010 година. Що се отнася до съвременните климатици този коефициент би трябвало да е поне 3 и достига до малко повече от 5 ( последното се отнася за климатици с цена 2-3 хиляди лева) за да се покрият регулаторни и законови мерки предприети от съответните правителства с цел да се намали консумацията на енергия и да се запази околната среда.
Що се отнася до вас колкото коефициента на вашия климатик е по висок толкова цената на отоплението с климатик ще бъде по-ниска, т.е ще платите по-ниска сметка за ток. От горното не трябва да оставате с впечатление че климатика е перпетум-мобиле изразходва 1 кВ и произвежда 3.5 кВ. Напротив всеки климатик следва строги и прости физични закони и единственото което прави е да премества топлина от едно място на друго.
Ако се охлаждате то топлината се премества от стаята навън. Това е така защото в този режим температурата на топлообменника на външното тяло е около 50 ° C, т.е. даже когато навън е 40 ° C можем да топлим външния въздух.
През зимата обратно взема се топлина отвън и се вкарва вътре, вярно че е трудно да повярва човек, но при – 10 ° C има достатъчно топлина за затопляне на апартамента- всъщност от гледна точка на физиката до -273 ° C все още има някаква топлина,колкото и малко да е тя.

Коефициент EER (Energy Efficiency Ratio)

Когато трябва да се означи ефективността на климатика в режим на охлаждане се използва коефициента EER (Energy Efficiency Ratio). Стойностите на този коефициент доста често се смятат по два различни начина и това е предпоставка за евентуално объркване. При първия начин отдадената мощност в BTU се разделя на консумираната електрическа мощност във ватове. Така за климатик с мощност 12 000 BTU който консумира 1200 вата EER=10. Втория начин, който е по-разпространен в Европа и България (и който използваме ние) е подобен на начина за изчисляване на COP: отдадената мощност измерена във ватове се разделя на мощността консумирана от мрежата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *