Климатици

Какво е инверторен климатик?

Какво е инверторен климатик

Какво е инверторен климатик

Инвенторният климатик е най-евтиното средство за отопление и охлаждане. Когато става дума за комфорт определено инверторните климатици са предпочитани пред обикновените. Основната идея е температурата в стаята да е постоянна без големи колебания и консумацията на енергия, която е директно свързана с тази температура също да е оптимална. Мого новововъдения бяха направени през тези две години и се появиха климатици, които използват най-различни технически решения за да се постигне оптимален режим с минимален разход на енергия.

Всеки производител на климатици има свои собствени решения в тази насока, но напоследък като че ли сензора за присъствие на хора в стаята е един много добър начин за повишаване на енергийната ефективност, след като бяха изчерпани останалите методи. Така или иначе в момента най-добрите климатици разполагат с един такъв сензор и той им позволява да са енергоспестяващи във всеки един момент.

Тъй-като “какво е инверторен климатик?” е един от най-честите въпроси свързани с климатици, започнах да развивам специална статия по тази тема.

Накратко това са климатици произведени по-съвременна технология с по високи степени на енерго спестяване с възможност да осигурят надеждно отопление.

До началото на 80-те години на 20 век са се произвеждали климатици, които са имали постоянна мощност. След това TOSHIBA разработва метод по който да се произвеждат климатици с променлива и контролируема мощност, а именно по познатото име инверторни климатици.

Най-близката аналогия с която може да бъде разбрана раликата между обикновените и инверторните климатици е лекия автомобил. Обикновения климатик може да бъде оприличен на автомобил без скоростна кутия и с фиксирани обороти на двигателя. При инверторните климатици оборотите на двигателя, съответно мощносттта се контролира динамично в зависимост от необходимата мощност- това много с автоматична скоростна кутия.

Разлики между обикновенния климатик и инверторния климатик

В инверторните климатици е поставена много по- сложна електроника за управление и много повече датчици чрез които се следи непрекъснато режима на работа, т.е. инверторния климатик е произведен по по-сложен технологичен процес. За съжаление по-високите технологии използвани за производството на инверторни климатици е причина техните цени да са по-високи в сравнение с обикновените климатици.

Всъщност дори и различните цени при инверторните климатици са обуслувени доколко високотехнологични са компонентите вградени в тях. Така понякога могат да бъдат видяни големи разлики от гледна точка на цени за инверторни климатици с еднаква мощност и даже от един и същи производител.

Тъй-като тази технология е по-енергоспесяваща, напоследъл се носят разни слухове, че в бъдеще тя трябва да стане основна и производството на обикновени климатици трябва да бъдат забранено с цел спестяване на енергия и съответно по-малко щети на околната среда.

Бюджетен климатик за отопление

Трябва да се внимава с бюджетните или евтините климатици, когато се цели използването на климатик за отопление. Различните климатици са с различни цени, но причината за тези разлики не се състои в това че търговеца е направил промоция или не, а просто защото производителя е търсил баланс между качество и цени. Най-евтините климатици трудно биха могли да се използват за отопление, не за друго а защото най-вероятно те не са инверторни, което в някой региони на страната с температури около нулата направо ги прави толкова неикономични, че дори една проста печак духалка е по- икономична от тях.

Хубавите климатици струват пари и то повече пари и заради това ако не разполагате с достатъчно пари е по-добре да продължите да използвате старото си отопление. Не за друго но някой евтини климатици монго често замръзват, а това замръзване е чиста загуба при вашето отопление. В интерес на истината всички климатици замръзват, но хубавите климатици са с оптимизиран режим на размразяване, който не позволява цялстния баланс от използвана и придобита енергия да е отрицателен, докато в обратния случай климатика по-скоро прави сметка за ток отколкото да има някакво реално отопление от него.

Някой евтини климатици дори стигат до там, че веднъж замръзанли изобщо не могат да се размразят самостоятелно и след това е необходим сервиз за климатици, който отново да ги вкара в работно съсътояние, но това понякога дори е и временно особенно ако външните температури се задържат отрицателни.

Един замръзнал климатик много трудно взима енергия от външния въздух, защото наличието на лед по-външното тяло спира нормалния топлообмен. Както много пъти съм казвал, споменете си че ексимосите си правят къщички от лед!!. Леда е много добър изолатор и веднъж замръзнал за дълго време е много вреоятно вашия климатик да духа студено за дълго време. При хубавите инверотрни климатици не стои този проблем, освен ако нямата някакъв дефект, но след като са и хубави вероятността за ремонт на самия климатик е много по-малка в сравнение с евтините климатици.

Каква е разликата между инверторен и обикновен климатик?

Една от най-съществените разлики при обикновените и инверторните климатици е начина на работа на компресора.

Как работи компресора при обикновените климатици

Оборотите ! Това е което прави инверторните климатици предпочитани за битови нужди. Промяната на оборотите позволява при достигана на температурата да се намали струята от климатика това допринася за комфорта в помещението. Ниските нива на шум при инверторните климатици са почти незабележими.

При обикновените модели компресора работи при постоянни обороти. Това означава че когато температурата в помещението е различна от зададената от дистанционното компресора се включва и работи на високи обороти докато постигне тази температура. Когато температурата е достигната компресора, вентилатора и всичко останало се изключва. По този начина работи обикновения климатик. Цялото управление на климатика е във вътрешното тяло и се базира на три датчика.

Датчиците са :

 • Датчик за температурата в помещението
 • Датчик за температурата на вътрешния изпарител
 • Датчик за размразяване ( не при всички модели)

Информацията от тези датчици постъпва в електрониката и тя пуска и изключва климатика посредством релета. При обикновените климатици контрола върху цялата работа на климатика е в електрониката на вътрешното тяло. Посредством приемник за дистанционното тя приема сигнала от зададената команда и пуска или спира компресора. Система на работа и управление е много по проста от колкото при инверторните климатици.

Как компресора променя оборотите си при инверторните климатици?

При инверторните климатици работата на компресора значително се различава от обикновения компресор. Компресорите при инверторните климатици са два типа , в зависимост от това дали работят с прав или променлив ток:

 • AC – инвертори
 • DC – инвертори

Едно от основните предимства на инверторните климатици е постепенното повишаване на оборотите при старт на климатика. Това позволява по бавна амортизация на компресора,благодарение на плавния старт компресора достига максимални обороти след като вече е минал през ниски такива. Така триенето в самия компресор е много по малко и живота на компресора се увеличава значително.

AC –инверторенитекомпресори работят с променливо напрежение което след входа си от електрическата мрежа в климатика се трансформира в право и след това отново в променливо, но с различна честота и е различно от входящото напрежение (220-230V/50Hz). Този тип променливо токови инверторни компресори достига с 35 % по висока ефективност от обикновените on/off компресори.

Каква е разликата в консумацията при инверторните климатици?

Преди години масово производотелите използваха технологията и компресори от тип AC инвертор , през последните години заради по добрата ефективност DC инверторите трайно заеха своето място като по надеждни и по ефективно. От 2008 година 90% от инверторните климатици използват DC инверторни компресори. Като ефективноста достига до 80% по високи стойности от колкото при обикновените компресори които се използват при конвенционалните климатици.

Кои климатици са подходящи за отопление ?

При инверторните климатици недостатъкът е ,че до старта на отопление е необходимо малко повече време. Компресора стартира с ниски обороти, постепенно повишава налягането и след като достигне необходимото налягане вътрешния вентилатор стартира и климатика започва да духа топло. В зависимост от външната температура и това кога климатика е работил последно това може да отнеме различно време – от 3 до 15 минути. След като веднъж е стартира и достигнал необходимото налягане инверторния климатик го поддържа много лесно с нисък разход на енергия. Затова повечето специалисти дават специални инструкции за работата с климатика при минусови температури, или да не се изключва.

Размразяване при инверторните климатици

Дефроста или размразяването при инверторните климатици процес в който климатика се управлява от електроника, на база данните на няколко датчика. Размразяването при инверторните климатици е много по усъвършенстването от колкото при обикновените. Инверторните климатици работят много по добре на отопление при ниски въшни температури и висока влажност от колкото обикновените. Затова са предпочитани за отопление.

Комфорта при употреба

 • климатици за призводствени цели (фармацевтика и др.)
 • климатици за поддържане не техника (сървърни помещения и др.)

 

Предимствата на инверторните климатици

 • По-ефективно и по-икономично отопление – автоматичното определяне на мощността спрямо условията в помещението и тези навън.
 • По-надеждно размразяване в сравнение с конвенционалните климатици, което ги прави по-доброто решение, ако възнамерявате да се отоплявате основно с климатици.
 • Ефективна работа дори при по-ниски външни температури.
  Класическите климатици за съжаление работят добре, докато навън градусите не паднат под нулата. Докато стандартният инвертор работи на средни стойности до – 15 градуса външна температура. Проектират се и инверторни климатични системи, оптимизирани за отопление, чиито външни тела са тествани при екстремни външни условия и работят ефективно дори при – 20 °C, – 30 °C външна температура.

Недостатъци на на инверторните климатици

 • Поради по-плавното повишаване на оборотите на компресора при тях отоплението се случва малко по-бавно, затова в режим на отопление инверторните климатици не се изключват през целия отоплителен сезон, а се регулира само температурата, за да се поддържа постоянно комфортна среда в помещението с цел постигане на по-нисък разход на електричество.
 • По-скъпи са от обикновенните. За инверторните климатици първоначалната инвестиция е по-висока, но тя се възвръща многократно с по-ниските сметки за ток. Така че този фактор не е точно недостатък, ако погледнем покупката на климатична система в дългосрочен план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *