I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

DAIKIN, световноизвестната компания за производство на иновативни технологии в сферата на климатизацията, стартира дейността си през 1924 г. в Осака, Япония.

Основана от Акира Ямада, първоначално компанията носи името Osaka Kinzoku Kogyosho Limited Partnership и произвежда тръби за радиатори за използване в авиационната промишленост. През този период климатизацията все още е млад и не толкова доходоносен бизнес, а и последвалата криза през 1927 г. е препятствие пред новосъздадената компания.

Началото на 30-те години се оказва изключително ползотворно за икономиката в Япония заради започналата война и необходимостта от изграждане на модерна армия. През 1933 г. Daikin започва производство на агенти за хладилници на основа на флуора. Опитите за производство на хладилници с метил-хлорид от същия период са успешни и първият хладилник с тази технология е наречен Mifujirator. През 1936 г. той е доставен за използване в железопътна компания за тестови изпитания, като първия климатик за влакове в Япония.Централата на Daikin в Осака
Kорпоративното лого на Osaka Kinzoku Kogyo Co. Ltd от 1934 г. изглежда така:

Първите климатици за дома, които охлаждат и отопляват

Първите климатици в корпус на Daikin от 1951 г.1951-ва година Daikin стартира производството на първитe климатици в корпус, а малко по-късно през 1958 г. се поставя и началото на серийно производство на климатици за дома с ротационен компресор. Същата година се създават и климатици, които освен да охлаждат са с възможност за отопление.

През 1960 г. започва масовото производство и разпространение на пазара на масло-хидравлични помпи и подобно оборудване. 1969-та е годината, в която Daikin отново иновират и създават климатична мултисплит система с едно външно тяло.

Централата на Daikin Europe N.V. в БелгияСлед големия успех на японския и американския пазар, Daikin отправя поглед и към европейските пазари и през 1973 г. в Белгия се появява Daikin Europe N.V. Компанията Daikin е и първият японски производител на климатици, който основава собствена централа в Европа и набира широка популярност на стария континент.

Крачка с ключово значение в историята на климатизацията е създаването на инверторен климатик през 1981-а. Те са много по-икономична технология, тъй като сами регулират изходящата мощност на компресора за достигане на желаната температура.

Първата VRV климатична система на DAIKINГодина по-късно (1982 г.) е създадена още една иновация в областта на климатиците – първата VRV климатична система за сгради с голям обем. VRV системите на Daikin са предназначени за отопление и охлаждане на множество зони. Тези климатични системи се състоят от вътрешна и външна част и могат да бъдат на разстояние до 100 метра (сграда със 17 етажа). Гъвкавото им приложение бързо превръща тази технология на Daikin в предпочитана от множество потребители, като скоростно измества традиционните климатици.

Първият климатик в света, който контролира влажността на въздуха

Daikin създават и първата в света технология за климатизация, която е с възможност за контрол над количеството влага във въздуха през 1999 г. Климатиците от серията Ururu Sarara са революционно откритие за битово използване, супер икономични за – с нисък разход на електроенергия и оптимален комфорт за потребителите.

Промяна в името на компанията на Daikin Industries Ltd

Първоначалното име на компанията е сменено още през 1963 г. на Daikin Kogyo Co. Ltd., но окончателната промяна в наименованието се прави през 1982 г., когато тя е преименувана на Daikin Industries Ltd. Името е запазено и до днес и е известно в целия свят. Търговската марка климатици Daikin е символ на качествена и дълготрайна технология за комфорт в дома, офиса, промишлени предприятия и т.н.

Лидерска позиция на пазара за климатични системи за марката Daikin
Завод на Daikin в ЧехияЗавладяла японския и америкнския пазар, компанията Daikin извършва мощна инвазия и в Европа. Компанията непрестанно се разраства и развива и днес има стотици офиси в много държави. Освен с климатизация Daikin се занимава и с производство на химикали, а през 2004 г. е създадена базата Daikin Device Czech в Чехия за производство на компресори за климатици. Същата година OYL McQuay, световен производител на климатични и вентилационни системи, става част от семейството на компанията Daikin.

Закупуването на голямата американска марка Goodman, специализирана в производството на климатици и системи за отопление, е една от важните стъпки за изграждане на солидна основа за позиционирането на Daikin като водеща компания на световния пазар за климатични системи.

Климатици Daikin – информация

Климатиците с марка Daikin са едни от най-качествените климатици предлагани на пазара. Това до голяма степен се дължи на факта, че само водещи инженери в областта на климатичните технологии и вентилация се занимават с проектирането и създаването на климатици Daikin. Това прави компанията Daikin водеща в производството на климатици и климатична техника на световно ниво.

Марката се е утвърдила като емблема за качество и синоним на най-доброто, което може да се намери на пазара. Климатиците с марка Daikin държат челни позиции на световните пазари на климатична техника и в повечето страни в света потребителите използват именно тази марка, защото предимствата й несъмнено са изключително много.  Климатици Daikin са добре познати и на българския пазар. Все повече български семейства се доверяват на Daikin и търсят именно тази марка климатици за своето жилище. Много предприемачи и бизнесмени избират да сложат в своите офиси, складове, магазини, хотели, ресторанти и различни други търговски обекти климатици Daikin, защото така си гарантират една изключително качествена инвестиция, със 100 процентна възвращаемост. Daikin са винаги много добри партньори, които са привърженици на чистите и открити отношения. Всеки бизнес само би спечелил ако се довери за охлаждането или отоплението на сградите си, на климатици Daikin. Когато става дума за дома или бизнеса си, никой човек не иска да рискува и да попадне на нещо с ниско качество, защото както е казал народа „Евтиното винаги излиза скъпо”. Затова за всеки, който иска да е сигурен, че за парите който е дал, ще получи нещо наистина качествено и сигурно, трябва да избере климатик с марката Daikin! Климатиците Daikin са много висок клас климатици, които функционират еднакво добре и в спалня, и в производствено хале.

Защо климатиците Daikin са по-добри от останалите климатици на пазара? – този въпрос си го задава всеки, който тръгне да си купува климатик. Отговорът на въпроса се крие в дългогодишните технологични изследвания и подобрения, съчетани с уменията на най-добрите инженер-конструктори. Те са направили климатици Daikin едни от най-добрите машини, които може да предложи пазара за климатична техника. Компания Daikin е с традиции в производството на климатици и това е водещото производство във фирмената й палитра.

Климатиците Daikin се отличават от останалите климатици по доста показатели. Имат много ниско ниво на шум, незабележимо за човешкото ухо. Това ги прави изключително подходящи за спалня или детска стая, където всеки шум би бил крайно нежелателен. Проектирани са с чисти и красиви линии на външния дизайн и се вписват идеално във всяко помещение, защото не задължават по никакъв начин с наситен цвят или по-странна форма. Компания Daikin е изцяло ориентирана към околната среда и към намаляването на вредните емисии, които ежедневно се изхвърлят в атмосферата и разрушават интензивно озоновия слой. Всеки климатик Daikin е проектиран така, че да изразходва минимално количество електроенергия и по този начин се редуцира и използваната от електроцентралите енергия- най-големите замърсители на въздуха. Редуцирайки използването на електроенергия се намаляват и разходите на домакинството за заплащането й. Така печелите и Вие и природата. Почти всички климатици Daikin са инверторни. Това означава, че освен свръх икономични при използването на електроенергия, те могат да се използват и през летния и през зимния сезон – огромен плюс, който спестява търсенето на алтернативни начини за отопление, за които се изразходват и доста повече финансови средства за поддръжката им. Другия огромен плюс на тези климатици е, че след достигането на желаната температура в помещението, те само я поддържат на желаните градуси и свиват още повече разходите на електричество.

Климатици Daikin имат и функция за почистване на въздуха от болестотворни микроорганизми, плесен и всякакви други прахови частици, който го замърсяват. Благодарения на тези климатици въздуха в помещението остава чист и свеж. Не се налага да отваряте прозорците, за да влезе чист въздух. Тези климатици са особено подходящи за хора с алергии към прах и астма, като могат да поддържат въздуха с нормална влажност и по този начин се спестяват много притеснения  на предразположените към дихателни проблеми хора.

За всеки който иска да знае, че прави една много добра инвестиция и получава един наистина много качествен продукт, препоръчваме да си купи климатици Daikin.

Daikin качество

Иновациите и качеството винаги са били основата на философията на Daikin и ние силно вярваме, че предлагаме най-добрите продукти, ние можем да поддържаме нашия успех в цяла Европа. Daikin качество непрекъснато се подсилва от интензивно обучение на нашата мрежа за продажби и подобрения в производствения ни процес.

Daikin в водещ иноватор на пазара в резултат от тясното сътрудничество между нашите дистрибутори, търговци, клиенти и служители.

Daikin и oпазване на околната среда

“Enhancing the present – safeguarding the future”

През последните 50 години, основните градивни елементи на живота – въздуха, водата и земята – са били подложени на системно повишаване на равнището на замърсяване с разрушителен ефект върху бъдещите поколения.
Напоследък обаче, е нараснала загрижеността по отношение на климатичните промени, киселинни дъждове, водата и замърсяването на въздуха и постоянното влошаване на природните ресурси на Земята. Технологията, която е създала тези проблеми в момента се стреми да ги спре и да допринесе за възстановяване на щетите. Намаляването на озоновия слой и глобалното затопляне са ограничени и са взети мерки. Правителството и законодателство което забранява използването на токсични вещества, както и генериране на замърсители се забави с мерките си и допринесе за унищожаването на околната среда.
Daikin Европа се гордее, че е по-активна в това отношение, като стриктно спазва своите правила в прилагането на политики,  законодателни мерки и директиви. Културата на “опазване на околната среда”от 2001 г. насам, играе ключова роля днес за дейности и стратегии за развитие.
Висшето ръководство и изработило планове за действие, които сега са строго наблюдавани и се прилагатв рамките на Daikin Group

▶ използване на енергията
Насърчава се рециклирането и повторна употреба ежедневно във всички дейности на Daikin вклюително и в производството. Всички служители са насърчавани да използват продукти от рециклируеми отпадъци, както и разделно изхвърляне на опасни вещества, като батерии, принтерни касети, хартия и картон др

▶ озоновия слой и икономия на енергия
Daikin Европа винаги е насърчавала използването на фреони, който за безопасни за озоновия слой. Хладилен агент R-22,  бе заменен в съоръженията на Daikin от нула, разрушаващи озоновия слой R-134a, R-407C и на скоро, R 410A. В допълнение, всички продукти са обект на непрекъснато обновяване, с цел да се осигури тяхното оптимално функциониране по време на двата  цикъла охлаждане и отопление. Някои модели са класифицирани като “А” в икономията на енергия в ЕС програма за етикетиране и други постигане на “ранглиста Б”. Големият брой климатици Daikin в класациите с най-високата енергийна ефективност, без съмнение ще доведе до намаляване на емисиите на CO2 с няколко милиона тона, по време на работата си през годините.

▶ рециклиране на продуктите и намаляване на отпадъците
Фирмата непрекъснато изследва използването в производство на опаковъчни материали и потенциала им за рециклиране. Повредените дървени Евро палети  например, се ремонтират и използват повторно. Водата, използвана в завода, сетретира, преди да премине към отводнителни система на града  – различните примеси се разделят, както утайка, която е полезна съставка в производството на цимент.

▶ Развитие на екологично чисти продукти
Daikin е твърдо решенa и постоянно се стреми към  “еко дизайн” и  подобряване на съдържанието на  своите продукти. Използването на олово, живак и кадмий и др започна да намалява и ще бъде напълно премахнатo или ограниченo до допустимите нива. Освен това, дизайнерите приемат политиката на “green purchasing’, което изисква доставчиците да декларират своите продукти безплатно , като е задължително те да не  съдържат вещества, посочени като опасни за околната среда.

▶ усилия на европейско ниво
Daikin се съобразява изцяло с всички местни и европейски, закони и директиви по политиката за опазване на околната среда в Европа, макар и насочена главно към целия свят . Продуктите са  тествани от независима организация за рециклиране. Те са потвърдили  оползотворяване на повече от 80% и рециклиране на повече от 75% от първоначалното им съдържание като по този начин отговаря на критериите, изисквани от европейските директиви.

▶ ISO 14001 акредитация за Daikin global organisation
С цел осигуряване на непрекъснато подобрение във всички свои екологични дейности, Daikin инструктира всички свои партньорски компании, за постигане на международно признатата ISO 14001 акредитация от 2005 година. Така както на Daikin organisation, така и нейните доставчици и изпълнители, се насърчават да вземат необходими мерки за опазване на околната среда.