ТОП Полезни Съвети

Здравословен ли е въздуха в нашия дом ?

необходимост от климатик

Здравословен ли е въздуха в нашия дом ?

Здравето и комфортът все повече стават горещи теми в Австралия, но докато много се говори за диети и упражнения, има един аспект, който често се пренебрегва , а именно хигиената на
домашната ни среда. Като си помислите, че прекарваме почти 90 % от живота си на закрито, логично е да обърнем внимание на факторите, които правят един дом здравословен и един от най-важните е въздуха, който дишаме.

Разбиране на проблема със замърсяването на въздуха в закрити помещения

И така, защо въздухът в един дом е толкова важен? Е, главно защото там е възможно да дебнат замърсители, които са невидими за вас и вашето семейство и които вдишвате. Те могат да причинят всякакви здравословни проблеми, от главоболия и умора, до по-тежки състояния като астма, рак и дори бъбречна недостатъчност.

Сложното при качеството на въздуха в затворени помещения е, че няма лесен начин той да се поддържа здравословен. Всеки дом е различен и замърсителите на въздуха във всеки един са също така различни. В най-опасния край на скалата за замърсяване са замърсители като азбест и формалдехид, които трябва да се третират от професионалисти.

Обаче има също и много “ ежедневни “ замърсители оказващи влияние, като например тютюн, мухъл, плесени, бактерии, прахови акари, бои за дома, изпарения от килими, почистващи препарати и дезинфектанти.

Дори домакинските уреди могат да повлияят на качеството на въздуха в нашите закрити помещения – неща като печки, радиатори и камини, които изпускат въглероден окис и азотен двуокис, без дори да разберем.

И така, какво можете да направите, за да подобрите качеството на въздуха в затворени помещения?
Без значение в какъв дом живеете, има няколко мерки, които можете да предприемете, за да намалите замърсяването до минимум, включително :

  • Ограничаване на текстилни изделия за бита като килими, пердета и черги ( те са капани за
    прах и бактерии
  •  Колкото е възможно по–често чистене на праха в дома и редовно чистене с прахосмукачка
  • Ограничаване паленето на свещи и горенето на дърва
  • Използване на аспиратори при готвене
  • Никога не пушете в къщи
  •  Използване на препарати с ниско съдържание на ЛОС (летливи органични съединения )

Ако се притеснявате за продуктите и уредите , които използвате, програми като Sensitive Choice могат да предоставят повече информация за това какви са най-безопасните опции, които да използвате във вашия дом.

Втората стъпка за здравословно качество на въздуха в затворени помещения  е да увеличиме вентилацията , за да осигурите притока на достатъчно свеж и чист въздух. Докато понякога можете просто да отворите прозорец, това не винаги е възможно ( особено ако живеете в зона с външни замърсители като изгорели газове от трафика по близките пътища )
В тези случаи можете да използвате овлажнител или обезвлажнител, или да инсталирате въздушен пречиствател или качествен климатик с филтър за пречистване на въздуха.

Авангардни решения за пречистване на въздуха

За щастие, тези дни климатиците Daikin имат някои иновативни и интуитивни свойства, които специално се прицелват в замърсителите на въздуха. Тези устрoйства имат функции като унищожаване на бактерии и премахване на въглероден окис , формалдехид и други алергени във въздуха в дома ви.

Ако вие или някой във вашето семейство имате проблем с астма или алергии, бихте могли да разгледате Daikin Split System.

Ако тази статия ви е накарала да се замислите за вероятно замърсяване във вашия дом, не е лоша идея да потърсите помощ от професионалист, който да провери колко здравословен е въздуха във вашия дом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.