Климатици, ТОП Полезни Съвети

Защо капе климатика?

IMG 508233470e90511afbf3c8b59e1985e4 V

Защо капе климатика?

Когато климатикът работи в режим отопление, се образува конденз по външното тяло и тъй като температурата на околния въдух е отрицателна по толообменника може да се образува лед.
Във външното тяло има монтирана дренажна ваничка, в която се събира кондензиралата вода. Монтиран е и дренажен маркуч, който отвежда тази вода в отводнителна система.

При дълго задържащи се отрицателни температури има опасност водата да замръзне в дренажния маркуч и от там да дефектира външния топлообменник, затова по преценка на монтажниците маркучът може и да не бъде поставен.

Повечето климатици разполагат с режим саморазмразяване, който предпазва от натрупване на лед по топлообменника на външното тяло. Климатикът престава да духа топло в помещението и няколко минути автоматично се включва в режим размразяване на външното тяло, от което изтича вода, след което отново се възстановява режима на отопление.

Климатикът обичайно се състои от вътрешно и външно тяло. Както вътрешното, така и външното тяло има топлообменник посредством който се отнема или отдава енергия на околния въздух. В зависимост от режима на работа на климатика -отопление или охлаждане –единият топлообменник е по-студен и той кондензира водата от околния въздух.

По време на работа на климатика в режим охлаждане, по вътрешния топлообменник се образува конденз, той се събира в кондензна ваничка под вътрешното тяло, а от там се отвежда посредством дренажен маркуч навън. Проблем би могло да има единствено, ако дренажният маркуч е запушен, филтрите на вътрешното тяло не са почистени или тялото не е монтирано добре. Тогава би могло да се получи изтичане на вода от вътрешното тяло в помещението.

На пазара на климатична техника се предлагат климатици, специално произведени за региони с много ниски температури, при които подгрев на картера на компресора, както и на дренажната ваничка предпазва от обледяване през зимата.

Повредена кондензаторна помпа като причина да капе

Първото нещо, което трябва да прегледате, е помпата на конденза, тъй като може да е повредена. За да проверите дали е помпата, можете да излеете вода в кондензната тава, ако работи правилно, излишъкът трябва да се изпомпва. Ако не е в състояние да изпомпва излишното, проверете дали помпата се захранва. Ако няма проблем със захранването, то вероятно проблемът е в помпата.

Трябва да се свържете с професионалист, за да определи със сигурност къде е повредата и да я отстрани. Забележка: Възможно е от климатика да изтече повече вода, ако уредът е бил инсталиран неправилно, като например да не е нивелиран.

Неправилно инсталиран климатик като причина да капе

Може да тече вода от климатика, когато не е инсталиран правилно. Ако например не е нивелиран. За да определите какъв е проблемът, започнете, като проверите дали устройството е на подходящо ниво. Проверете дали няма запушени вентили, тъй като това може да доведе до допълнителен натиск върхуустройството. Често срещан проблем е инсталацията на по-новите климатици. Неправилно проектиран кондензатор може да пречи и на оттичането, което води до натрупване и преливане на вода. Професионалистът ще може да прегледа всички компоненти на климатика Ви, за да се увери, че са правилно инсталирани.

Блокирана изпускателна тръба като причина да капе

Климатикът Ви има отвор за оттичане на водата, който може да се запуши. Трябва да прегледате тръбата, за да сте сигурни, че мръсотията или остатъците не са влязли в нея и не я блокират. А ако има, просто трябва да се отстранят и водата ще започне отново да изтича. Запушена дренажна тръба на кондензата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *